DIETER VAN DER WESTEN BAND – HONESTY OF THE HOPEFUL

Artiest info
Website
facebook
 

 

De Nederlandse singer-songwriter Dieter van der Westen en zijn basgitaar spelende broer Eric zijn de drijvende krachten in de ‘Dieter van der Westen Band’ waar de vier andere leden Joost Abbel (dobro, banjo), Mirte De Graaff (viool), Aron Raams (elektrische gitaar) en Gijs Anders Van Straalen (drums) zijn.

De broers treden ook op als akoestisch duo zoals u kunt vaststellen op de video’s bij deze recensie. Daar kunt u luisteren naar twee songs uit hun nieuwste album “Honesty Of The Hopeful” dat midden oktober op de platenmarkt zal verschijnen. Dieter en Eric brengen eerst het opgewekte nummer “The Sun Will Rise Again”, de titeltrack van hun vorig uitgebrachte duoalbum. Daarna kunt u genieten van het mooie “From Dusk Till Dawn”.

De nieuwe plaat van de ‘Dieter van der Westen Band’ is de langverwachte opvolger van hun succesvol debuutalbum “Me And You” uit 2018. Het was voornamelijk de twee jaar durende intensieve lockdowncrisis veroorzaakt door corona die ervoor zorgde dat de twaalf liedjes tellende nieuwe cd zo lang op zich heeft laten wachten. Maar het wachten loonde wel de moeite want “Honesty Of The Hopeful” is een zeer mooi album geworden.

Zoals de titel al wat laat vermoeden is het hun bedoeling om een optimistische boodschap van hoop uit te dragen via de nummers op deze plaat zoals het ook door enkele songtitels wordt aangeven: het met de band heropgenomen “The Sun Will Rise Again”, het met een riff van de song “Ballroom Blitz” van ‘The Sweet’ beginnende “Homeward Bound”, de erg mooi gezongen ballad “From Dusk Till Dawn”, “When Love Meets Hope”, het vrolijke “No Time To Waste” en “On My Way”. Mirte De Graaff mag zich helemaal laten gaan met haar viool in de bluegrassy songs “At Least The Music Was Live” en slotnummer “On My Way”.

Dieter van der Westen wordt bij het songschrijven geïnspireerd door folk-, country- en Americana-artiesten als Neil Young, Bruce Springsteen en Tom Waits maar de band maakt toch ook duidelijk een verschil door een eigen sound te creëren. Het is volgens ons vooral in de melodieuze ballads “Hold The Line”, “When Love Meets Hope” en het melancholische “Still Crazy” dat de vocale capaciteiten van Dieter van der Westen het best tot uiting kunnen komen.

(valsam)